Göcek Koyları

Yelkene yeni başlayıp tecrübe kazanmak isteyenler, uzun seyirleri sevmeyenler veya dupduru,  pırıl pırıl sularda sakin bir tatil geçirmek isteyenler için Göcek, tanrının özene bezene yarattığı bir denizci cennetidir.

Körfezin dışında gün boyu yelken yaptıktan sonra içeride rüzgârsız, sakin bir koya demir atıp içeceğinizi yudumlayarak güneşi batırmak.. Akşam binbir renkle batırdığınız güneşin sabah sıcacık gülümsemesiyle size tekrar merhaba demesi… Yeşilin maviye, mavinin turkuaza karışması..  İnsana gerçekten cennetteymiş hissi uyandırır.

Büyük Usta Sadun Boro’nun dünya seyahatini bitirip yurda döndüğünde veya Rahmi Koç beyefendinin 28 bin deniz mili yapıp dünyayı gezdikten sonra, en güzel ülke Türkiye demelerinin özünde yatan da bence bu cennet koylar ve adalar olmalı.     

Ben bu koylar içinde en çok Hamam Koyu’nu severim. Göcek ve Fethiye’den kalkan günübirlik gezi teknelerinin en uzak uğrak yeri olduğundan genelde öğle yemeği molasını burada verip koyu terk eder ve dönüşe geçerler. Sonrasında koy sakinleşir ve gecelemek için gelen teknelerle mavi tur guletlerine kalır.

Koyun güney doğusunda yer alan küçük adayı siper alarak demirlerseniz tek açık olan olası doğulu rüzgârlardan da korunarak çarşaf gibi bir suda geceleyebilirsiniz.

Buraya kadar gelince Göbün ya da diğer adıyla Kapı Creek koyuna uğramadan geçmek olmaz. Son derece korunaklı olan koya oldukça dar bir boğazla giriliyor. Girişten itibaren Kapı Creek Restoran’ın çalışanları sizi karşılayıp güvenli bir şekilde bağlanmanıza yardım ediyorlar. Yüksek sezonda yer bulmak için erken gitmek veya telefonla rezervasyon yapmak şart. (Muammer Önder +90 555  357 09 87) Restoranda mezeler ve harika tava ekmeği istemeden geliyor. Size sadece içeceğinizi ve balığınızı seçmek kalıyor.  Balık sevmeyenler için et seçenekleri de mevcut. Dilerseniz bir berber ve masör de mevcut. Kısa bir yürüyüşle koyun yukarısına çıkıp Göcek Körfezinin güneyin batısından Ege’nin Akdeniz’e karıştığı suları ve güneşin batışını izleyebilirsiniz. 

Bareboat ve Mavi tur teknelerinin uğramadan geçmediği bir başka Göcek Koyu da Taşyaka veya bilinen adıyla Bedri Rahmi koyudur. 1974 yılında Bedri Rahmi bu koyu ziyaret etmiş ve burada bir taşın üzerine, balık gibi görünen ama aslında iç içe geçmiş 6 hayvan figürü olan bir resim yapmış. Bu tarihten sonra koy Bedri Rahmi Koyu olarak anılmaya başlamıştır. Bu güzel koyda boşalan su depolarınızı da doldurabilirsiniz.

Hoşçakalın, Rüzgarı Yakalayın…

Bahadır Kantar

 

 

 

yazının görselleri